Ayna Programı :: Web Sitesine Hoşgeldiniz ::
Ayna
Ana Sayfa | Hakkımızda | Bize Yazın | İletişim | English | Açılış Sayfam Yap | S.Kullanılanlara Ekle 15-10-2024
Türk vatandaşlarına vize UYGULAMIYOR! (YENİ BÖLÜM)
 
   
Angola: Gözyaşı İle Samba ve Bol Petrol
Benim için hep ulaşılması zor bir coğrafya olan Angola 27 yıl “savaş” ve “kan” sözcüğü ile birlikte anıldı. Sonunda savaş sona erdi ama bu sefer bu ülkeye vize almanın zorlukları önümüze serildi. Atina’daki Angola Elçiliği nedense vize vermeyi tamamen kesti. Sonra da çok sayıda zor şartlar ileri sürdü. Davetiye mektubu, pasaportun kendisi, aşı kağıdı, formlar, uçak biletleri gibi. Hem de pasaport orada en az 5 gün kalmalı imiş. Bu arada unutmayın ki vizeniz olsa bile Angola’ya varınca sınırdan geri gönderilebilirsiniz.

            Saim Orhan’ın Ayna programında Angola’yı seyrediyorum. O da ne! Luanda’da standart bir otel odası 520 Amerikan doları imiÅŸ. MeÄŸer Angola son üç yıldır resmi kayıtlara göre dünyanın en pahalı ülkesi imiÅŸ. Tekrar tekrar düÅŸünüyorum. Afrika’da gitmediÄŸim iki ülke kaldı. Sao Tome & Principe ile Angola. Sao Tome’ye de en kolay ve ucuz ulaÅŸmanın yolu yine Launda’dan. Sonunda deÄŸerli gezi arkadaşım Selman Arınç’la iki aylık çok giriÅŸli Angola vizesini Atina’dan almayı baÅŸarıyoruz. (Ama yakında Angola Ä°stanbul’da BaÅŸkonsolosluk, Ankara’da ise elçilik açıyor. Vize almak kolaylaÅŸacak.) Yola çıkıyoruz…
            Bu coÄŸrafyadan 400 yıl içinde Brezilya’daki Plantasyonları 4, 5 milyon köle pazarlandı. Hem de önce bir kilisede acele hristiyan yapılıp sonra balık istifi gemilere bindirilen o zavallı insanların yarısı yollarda ölüyordu.  Köle ticareti sömürgeciliÄŸin bir yan ürünü oldu. Amerika kıtasında yerli halk olan Kızılderililer azalınca, buna paralel olarak köle ticareti korkunç boyutlara ulaÅŸtı. En saÄŸlamları, en gençleri, en saÄŸlıklıları Okyanus ötesine taşındı. Araplar  ile  bize medeniyet dersi veren Avrupalılar, Afrika’nın iç kısımlarına girmeye korktuÄŸu için köleleri para, içki ve silah karşılığı yerli kabile ÅŸefleri veya yerel krallar kanalı ile saÄŸlamaya baÅŸladılar. Analar ile babalar çocuklarını, çocuklar anne ile babalarını köle olarak satmaya baÅŸladı. Herkes insan avcılığına soyundu. Kölelik benimsendi. Afrika kıtası yavaÅŸ yavaÅŸ karanlığa gömüldü.         
Kölelerin Portekiz gemilerinde vatan özlemini ile acılarla seslendirdikleri hofa ve landu’dan  hüzün dolu Fado MüziÄŸi doÄŸdu. Brezilya’daki Angola kökenli kölelerin vatanlarına geri dönmek için yakınmalarını resmeden Mesembe Dansı ile daha sonra bir festival havasına sokulan ve dünya çapında  çok popüler olan Samba’ya dönüÅŸtü.
            Evet, 1975 yılında bağımsız olan Angola 27 yıl savaşı, acıyı tüm ÅŸiddeti ile  yaÅŸadı. Ä°ktidarda olan ve dönemin Sovyetleri ile Küba’nın desteklediÄŸi MPLA’ya (Marksist-Leninist Hareket) karşı elmas madenlerinden gelirini elde etmeyi baÅŸaran Güney Afrika, ABD ile Ä°ngiltere’nin desteklediÄŸi UNITA bağımsızlık hareketi arasındaki silahlı mücadele çok uzun yıllar sürdü. Masum insanlar kaçarak baÅŸkent Luanda’ya sığındı ve kentin nüfusu 500 binden 6 milyona çıktı. Parklar bile gecekondu ile doldu. Angola nüfusunun % 35’i baÅŸkentte yığıldı.
            Yirmi milyon mayın Angola topraklarına döÅŸendi. Mayınlar döÅŸemek ucuz ve kolaydır.  Ama onları gezi  toplamak çok zor ve masraflı. SavaÅŸ sırasında ortalama bir milyon kiÅŸi hayatını kaybetti. Bir paradoks yaÅŸandı. Sovyetler dağılınca, MPLA en önemli destekçisini kaybetmiÅŸ oldu, zorunlu olarak bu parti de ABD’ye yaklaÅŸtı. 2002 yılında kırsal arazide mücadele eden UNITA lideri Savimbi öldürüldü. Åžu anda Angola’nın başına yine MPLA’nın lideri olan Josi Edvardo dos Santos bulunuyor. (Yıl: 2011)
            Angola bir bakıma da zıtlıklar ülkesi. Lüks ve sefalet bir arada yaÅŸanıyor. Vasıfsız iÅŸçiler ayda 250 – 300 Amerikan doları kazanırken Luanda’nın merkezindeki Hotel Alvalade’nin standart bir odası 500 dolar. Generallerin aylığının ise yüz bin dolarlara ulaÅŸtığı söyleniyor. DiÄŸer taraftan denizden günde ortalama 2,5 milyon varil petrol üretiliyor. Devlet baÅŸkanının kızının sahip olduÄŸu gökdelenlerin inÅŸaatı baÅŸkentin merkezinde hızla devam ediyor. Zenginler fildiÅŸi kulelerde,  etrafı duvarlarla çevrili sitelerde, kapının önünde park eden 2-3 ciple yaÅŸantısını sürdürürken,  günde 3 dolar kazanan halkın yaÅŸadığı gecekondu semtlerinde altyapı olmadığı için yaÄŸmur yağınca önce su baskınları, ardından da salgın hastalıklar yaÅŸanmakta ve sık sık elektrik ve su kesilmekte. Aylık kiralar baÅŸkentin lüks Talatonta semtinde 5000 dolardan 15000 dolara kadar varmakta. Bir limonata, iki ÅŸiÅŸ et ve yanında salataya bu coÄŸrafyada 100 Amerikan doları ödeyebilirsiniz. Luanda’nın Güney Afrika kökenli lüks alışveriÅŸ merkezi Shoprite’de havyar  dahil  her türlü yiyecek çeÅŸidini satın almak mümkün.
            Yüz binlerce Çinli Angola’da bulunmaktan mutlu görünüyor. Citic veya China Fund gibi Çin devlet kuruluÅŸlarının desteklediÄŸi Çinli firmalar  satın aldıkları petrol karşılığı tüm inÅŸaat sektörüne hakim olmuÅŸ. Uçaklarda Çinliler Bussiness Class’ta seyahat ettiklerine göre iyi kazanıyorlar. Buraya çalışmak üzere getirilen 200 bine yakın Çinli ülkesine dönmek istemiyormuÅŸ. Ama Çinlilerin yaptıkları bir hastanenin üç ay sonra mühendislik hataları yüzünden çöktüÄŸünü hemen ekleyeyim.
    BaÅŸkent Luanda
             Hızla göç almış, plansız geliÅŸmiÅŸ ilginç bir kent Luanda. Nüfusunu kesin olarak kimse kestirememekle birlikte artık 6 milyonu aÅŸtığı söyleniyor. 21 Ocak Caddesi’nde sabah 7-9 ile akÅŸam iÅŸ çıkışı ciddi bir trafik sıkışıklığı yaÅŸanıyor. Yollar yetersiz. Neredeyse 1,5 saat öyle  duruyorsunuz. Ara sokakları  denerseniz bir yerlerde  çöp veya kum yığınlarına  arabanız takılabilir. Halkın karafatma olarak tanımladığı minibüsler her türlü trafik yasasını göz göre göre çiÄŸniyor. Havaalanı artık kentin merkezinde kalmış. Zenginler ise Musulu Adası’nı kendilerine mekan kabul edip kentin karmaÅŸasından kaçmışlar. Mutomba Meydanı halen bir ÅŸantiye görünümündeki Luanda’nın merkezi olarak kabul ediliyor. Altyapı olmadan yaÅŸanan hızlı yapılaÅŸma bu kentte huzur içinde sakin bir yaÅŸamı imkânsız hale getirmiÅŸ. Kirli,  beton yüzlü gri ve mutsuz bir kent yaratılmış. Elçiliklerin bulunduÄŸu Miramar bölgesi bile bu gidiÅŸattan nasibini almış.

            EÄŸer bu coÄŸrafyada bizim gibi 4-5 gün kalacaksanız iÅŸte size bazı öneriler:


·    Benfika (Benfica) El Sanatları Pazarından ahÅŸaptan yapılmış dertli ve düÅŸünen Afrikalı ve neredeyse soyu tükenen siyah antilop heykellerinden satın alabilirsiniz. Ayrıca Afrika’nın coÅŸkusunu rengârenk tuvale yansıtan ilginç resimler var. Ama hiç de ucuz deÄŸil.
·    Medeni geçinen Avrupalının bir utanç kaynağı olan Kwanza Nehri kıyısındaki beyaz badanalı Köle Müzesini adımlayabilirsiniz. Ä°çindeki fotoÄŸraflar, palangalar, zincirler, köle ticareti ile ilgili ürkütücü rakamlar karşısında dehÅŸete düÅŸebilirsiniz.
·    Portekiz koloni mimarisinin az da olsa bu güne ulaÅŸan Millî Banka Binası gibi örneklerini fotoÄŸraflayabilirsiniz.
           

            Bizi elçilikte misafir eden, dost kanatlarını üstümüze açan fedakâr, sporcu ve sanatçı, hatta iyi bir aÅŸçı Sayın Büyükelçimiz Hamit Osman Ölçay ve elçiliÄŸin pırlanta gibi gençleri Umut ile Cemil ÇaÄŸdaÅŸ’a teÅŸekkürü bir borç bilirim.
            Semsiye aÄŸaçları, monyok ununu havanda ısrarla döven kadınları, kuzeyde okyanus gibi geniÅŸleyen Kongo Nehri, damlarına taÅŸ dizilmiÅŸ periÅŸan gecekonduları, merak dolu ürkek gözleri ile beyazları izleyen çocukları, savaÅŸ nedeni ile insanlardan ırak kalıp bugüne kadar kültür deÄŸerlerini  koruyan kırsalı ile XVIII. yüzyılın ünlü Ä°ngiliz edebiyatçısı John Milton’un kaybolan cenneti (Lost Paradise) belki de “Angola”dır.
              

                 Kısa Kısa Angola

·    Bu coÄŸrafyaya ilk ayak basan 1478 yılında Portekizli Kaptan Diogo Ca’o’dur.
·    Afrika’nın arazi olarak 7. büyük ülkesi olan Angola’nın 18 eyaleti, 1600 kilometrelik sahil ÅŸeridi var. Arazisinin %60’ı yüksek plato. Dünyada yüzölçümüne oranla en fazla ormanlık alana sahip 8. ülkesi.
·    Aslında iki mevsimden söz etmek mümkün. YaÄŸmurlu Yaz ve Kurak Yaz.
·    Angola’da bir erkek resmen iki kadınla evlenebiliyor.
·    Angola sınırları içinde 90 etnik grup bulunuyor. En çok kullanılan lisan ise Bantu, Kimburdu ve Umbundu.
·    Petrol bulunduÄŸu söylenen Angola’nın kuzeyindeki Cabinda Bölgesi tamamen Kongo-Brazaville toprakları içinde yer alıyor.
·    2010 yılında Afrika Uluslar Futbol Åžampiyonası finalleri bu ülkede yapıldı. Canbera Ayrılıkçı FLEC Militanlarının Togo Futbol Takımına gerçekleÅŸtirdiÄŸi ölümcül silahlı saldırı tüm dünyanın dikkatini bu yöreye çekmiÅŸti.
·    Kırmızı-siyah Angola bayrağında hâlâ eski günlerden bir hatıra olarak pala-orak figürü duruyor.
·    Angola dünyadaki ABD dahil tüm ülkelere vize uyguluyor. Aslında, Angola çok gururlu ve kibirli bir ülke…
·    Baobab AÄŸacının bu coÄŸrafyadaki adı Imbodio AÄŸacı. Ülke içinde seyahat ederken bazen Imbodio ormanlarına büyük bir zevkle dalıyorsunuz. Madagaskar’dan sonra bu ilginç aÄŸaca en çok burada rastladım. Meyvesinden çay ve dondurma yapıyorlar.
·    Günlük yayınlanan tek bir devlet gazeteleri var. Gazeteler caddelerde satılıyor. Satıcılar özellikle trafik tıkanınca arabaların aralarında geziniyorlar ama sadece gazete satmıyorlar. Hemen hemen her ÅŸey sokaklarda pazarlanıyor. Prizler, ayakkabılar, gitarlar, süpürgeler, çantalar, piller, biralar, bulaşık kapları, ceketler, gömlekler, çikolatalar, su tıkaçları, duÅŸlar ve hatta tansiyon aletleri.
·    Angola gençliÄŸinin popüler müziÄŸi “hiphop” tarzı.
·    Bu ülke, Türkiye’den iki saat geri, yani Türkiye’de saat 15.00 iken Angola’da 13.00 oluyor.
·    Tüm Afrika’da olduÄŸu gibi burada sigara içme oranı yüksek deÄŸil, elbette müÅŸteri artsın diye sigara çok ucuz. Ancak alkol tüketimi fazla.
·    Angola, Afrika’da Portekizce konuÅŸan 5 devletten biri. DiÄŸerleri Sao Tome & Principe, YeÅŸil Burun Cumhuriyeti, Mozambik ve Gine Bisseau
·    Angola özellikle inÅŸaat sektörü için fırsatlar ülkesi olmasına raÄŸmen burada yaÅŸayan Türk sayısı sadece 70. Luanda’da 2010 yılında bir büyükelçilik açmamız çok önemli bir adım. Ticareti arttırmanın en pratik yolu Çinlilerin yaptığı gibi bu ülkeden petrol satın almak. Petrol karşılığında her türlü mal ve hizmet sektörü pazarlanabilir. Angola’nın petrol ve elmas dışında bir üretimi yok gibi. Aslında Türkiye ve Angola ürettikleri ve sundukları çeÅŸitlilik ile birbirini tamamlıyor.
·    Sahilde yaÅŸayan yerli halkın en önemli geçim kaynağı ilkel de olsa “balıkçılık.”
·    Angola sahillerinde sık sık gemi enkazları göreceksiniz. Üzülmeyin bunlar kaza geçiren talihsiz gemiler deÄŸiller. Ä°kinci el satın alınıp sigortadan para almak için bir yolla yani hile ile batırılmışlar.
·    Angola halkı bir soruya olumsuz yanıt vermeyi ayıp saydığı için biliyor gibi davranıyor. Elbette bu durum sonunda tatsız sonuçlara yol açılabiliyor. Ayrıca zamanı iyi deÄŸerlendirme ve söz verme mevhumu yok gibi.
·    Göz alıcı Bubu giysilerini kiliseye giderken giyip, papazla birlikte ÅŸarkı söyleyip dans ediyorlar. Çünkü dans ederek tanrıya yaklaÅŸacaklarına  inanıyorlar.
·    Bir tarihte çok sayıda aç fil Namibya topraklarından Angola’ya geçip köyleri basmış. Bunun üzerine 4 bin Angolalı korku içinde komÅŸu ülke Namibya’ya kaçmak zorunda kalmış.
·    BaÅŸkentten güneye doÄŸru Lubanga-Namiba asfalt  yolu rahatça seyahat etmeye uygun.
·    Özellikle gecekondu semtlerinde ufak yaÅŸta anne olmuÅŸ kızlara rastlıyorsunuz. ÇoÄŸunun babası da çocuÄŸunu sahiplenmiyormuÅŸ.
·    Çinliler dışında Portekizce konuÅŸan Brezilyalılar da bu coÄŸrafyada ticarette söz sahibi.
·    Çölde rastlanan ve tabak ÅŸekli ile satelit antenine benzeyen Welwitschia Mirablis bitkisi 2000 yaşında ve hâlen yılda bir milimetre kadar uzuyor.
·    Güzellikleri ile ünlenen Himba ve rengârenk saç örgüleri ile Mucuwana yerlilerinin kalem gibi sivri odunların çevrelediÄŸi köyleri Tarzan filmlerinden fırlamış gibi. Sanki Afrika’yı Dr. Livingstone’un gözünden seyrediyorsunuz.
·    SavaÅŸ öncesi hayvan çeÅŸitleri ile övünen Angola uzun savaÅŸ yıllarının ardından bu coÄŸrafyaya has çift boynuzlu siyah antiloplar gibi endemik hayvanlarının çoÄŸunu yitirdi. Åžimdi bu antilop Angola’nın ve  Angola Hava Yolları’nın sembolü oldu. Luanda’ya 70 kilometre uzaklıktaki Kissama Millî Parkı ile Namibya sınırına yakın 16000 kilometrekarelik Iona ve diÄŸer parklarda hayvan görmek için ÅŸansınızı deneyebilirsiniz. Farklı ÅŸelaleler de sizi bekliyor. Ayrıca ülkenin kuzeyinde Kongo Nehri boyunca 4x4 ciple doÄŸada hakiki yalnızlığı yaÅŸayarak zevkli fakat yorucu bir yolculuk yapabilirsiniz.
·    Angolalıların tuhaf bir alışkanlığı daha var. Kuyruk görünce dayanamayıp hemen arkasına geçiyorlar. ÖrneÄŸin bir bakıyorsunuz ki süpermarkette veya bir otopark çıkışında bir kasa boÅŸ iken diÄŸerinde 10 kiÅŸi uslu uslu kuyrukta  bekliyor.
·    Angola’da en pratik araç 4x4 cipler. Hem kumda hem su baskınında yol alabilirsiniz. Zaten sokaklar ciplerle dolu.
·    Hristiyan Yedi Günlüler Tarikatının cemaati yalan söylemiyor, hırsızlık yapmıyor, içki içmiyor, Müslümanlardan ayrılan belki de tek yönleri namaz kılmamaları.
·    Angola’nın para birimi aynı zamanda ülkenin önemli bir nehrinin adı olan Kwanza. Kwanza’nın yurtdışına çıkartılması yasak.
·    Kurucu baÅŸkanları Neto’nun baÅŸkentte dikkatinizi çekecek olan dev bir anıt mezarı bulunmakta.
·    Angola’da Müslüman cemaat çok azınlıkta… BaÅŸkentte sadece 3 tane mescitten bozma cami bulunuyor.
·    Angola’da yaÅŸam kısa. Ortalama ömür erkekler için 35, kadınlar için 37.
·    Dünya’da sıtmanın en öldürücü sonuçlandığı coÄŸrafya Angola imiÅŸ.
·    THY’nın yakın bir gelecekte Ä°stanbul Luanda seferine baÅŸlayacağı söyleniyor.
·    Angola’da pek aç kimse olmaz. Hemen hemen her yerde mango aÄŸacı var. Biraz dibinde beklerseniz başınıza muhakkak bir mango düÅŸer.
·    Maalesef baÅŸkent civarını pet ÅŸiÅŸe ve naylonlar kuÅŸatmış. Yol kenarları gayet çirkin rengârenk naylonlarla dolu.
·    Türk hükümeti, Milli EÄŸitim Bakanlığı kanalı ile 12 adet Angolalı öÄŸrenciye üniversite tahsili için burs veriyor.

Hazırlayan: Prof. Dr. Orhan Kural                                                                                                                                                        Türkiye Gezginler Klübü Kurucu BaÅŸkanı



2012-02-02 17:55:56



facebook furl linkibol digg del.icio.us yumiyum
oyyla bagcik technorati twitter ffeed

YAZDIR

ARKADAŞINA GÖNDER

YORUM EKLEYİN
 Lütfen yorum, eleştiri ve beklentilerinizi bize iletin.
Adınız :
Emailiniz :
Yorumunuz :
  
Yorum sayısı : 6 Bütün yorumlar...
gülten bayramoÄŸlu 2013-03-16 12:31:19 - 
merhaba orhan bey ben her cumartesi aynayı merakla bekliyorum sizin çektiğiniz bu proğram bana her zaman daha değişik geliyor frklı bir gözle çekiyorsunuz diğerlerinden çok farklı ve daha o ülkeyi anlıyoruz ama benim içim baı ülkelerde çok yanıyor ve ağlıyorum o ülkelere yardım etsek kaşık ayakkabı nebiliyim siz öncülük etseniz belediyeler toplasa ve gönderilse sömüren ülkelerden nefret ediyorum ve canım çok yanıyor sadece çocuklar degil büyük insanları haliide çok kötü ne biliyim bu insanlara bişeyler öğretilmeli okul olmasa eğitim verilmeli temizlik olarakta çok kötüler yanii elimizden geleni yapa bilsek ve sömürülmeseler çok kötü bilmiyorumm

ZEHRA MALKOÇ 2013-02-15 19:02:30 - 
gerçekten zamanın evliya çelebisisiniz çok beğeniyor ve takdir ediyorum başarılarınızın devamını diliyorum abicim Allah yardımcınız olsun o mübarek dualarınızda ıunutulmamak dileğiyle

elnare 2012-08-05 14:55:51 - 
Azerbaycandan salamlar.cox gozel verlish hazirlayirsiniz cox beyenirik. sayenizde dunyadan xeberdar oluruq.sizin verlishlerinizi yazib oz ovladlarim ucun saxlayiram ki, sizin sayenizde butun olkeleri tanisinlar.cox sag olun. size ugurlar arzu edirem. Azerbaycandan Elnare.


TÜM YAZILARA ULAŞMAK İÇİN...
Dünyaya en çok muz satan ülke (YENİ BÖLÜM YouTube kanalımızda)
Saim Orhan "Aykırı Soruları" Yanıtladı
Mesut Yar'dan Ayna'ya Övgü Dolu Sözler
Gezi-Belgesel Dalında Onbinlerce Öğrencinin de Tercihi Ayna
2012-2013 Yılının En Beğenilen Sunucuları
Ä°rlanda'da EÄŸitim
Bosna'ya Gitmenin Tam Zamanı
Zamanın Evliya Çelebi'si
Vardar Nehri'nin İkiye Böldüğü Başkent: Üsküp
Biraz 'Bari' Gelirsen Harran'ı Göreceksin
 



BASINDA AYNA

FOTO GALERİ


Belarus



Cibuti



Kanada 2014



Botswana



Süleymaniye



Maputo

Diğer GALERİLER için tıklayın...


VİDEO GALERİ


Costa Rica-1



Hong Kong-2



Hong Kong-1



Makau



Belarus



Panama-3

Diğer VİDEOLAR için tıklayın...

SAİM ORHAN'DAN GEZİ YAZILARI

RÖPORTAJLAR

ANKET


Anket Sonuçları



 

 

 

Site Üretim By Yaap | Copyright (c) 2009