Ayna Programı :: Web Sitesine Hoşgeldiniz ::
Ayna
Ana Sayfa | Hakkımızda | Bize Yazın | İletişim | English | Açılış Sayfam Yap | S.Kullanılanlara Ekle 18-04-2024
Türk vatandaşlarına vize UYGULAMIYOR! (YENİ BÖLÜM)
 
   
Zamanın Evliya Çelebi'si
Saim Orhan, İzleyicilerini Dünyanın Farklı Kültürlerine Doğru Keyifli Yolculuklara Çıkaran Belgesel Ve Gezi Programı Yapımcısı. 2002 Yılından Bu Yana Yüz Kırkı Aşkın Ülkeyi Ziyaret Eden Orhan İle Gezi Hakkında Konuştuk .

İlk gezi rotanız neresiydi?
Ä°lk gezimiz Mısır’a olmuÅŸtu. Mısır’daki piramitler ve çöl… Ardından 1996’da Afganistan, 1997’de Azerbaycan, 1998’de Rusya ve Sibirya tarafları, 1998’de Çin, MoÄŸolistan derken devam edip gitti böyle. 2002 yılından sonra rotamız tamamen yurt dışına döndü. Hakikaten ne kadar ihtiyaç olduÄŸunu gördük. Türkiye’de en uzun soluklu gezi belgeselini yapıyoruz. Geriye dönüp baktığımızda 140 ülkede çekimler yapmış ve 1 milyon 200 bin kilometreden fazla yol kat etmiÅŸiz.

İnsanların ilgisi nasıl?
 Reytinglerimize baktığımız zaman her geçen gün yükselen bir grafik gördükçe Türkiye’de Anadolu insanının ciddi bir ilgisi olduÄŸunu görüyoruz. Ä°nanın Anadolu insanı çok duyarlı. Yayınladıktan sonra o topraklara gidiyorlar. Bu gruplar halinde olabildiÄŸi gibi tek tek de olabiliyor. Aslında bizim amaçlarımızdan bir tanesi de bu. Her kesimin alacağı bir mesaj var diye bakıyoruz programımıza. Biz de bundan mutlu oluyoruz. Çünkü bu programı ne kadar çok yayınlarsa Türk halkı o kadar ilgilenir ve dünyada varlığımız o denli artar. Bilgilendikten sonra o topraklara gidip çok baÅŸarılı iÅŸler kuranlar biliyoruz.

10 yıldır geziyorsunuz ve 140 ülke son 10 yılda nerelerde nasıl deÄŸiÅŸimler gördünüz?
 Dünya haritasına baktığınızda nereler ön plana çıkmaya baÅŸladı son 10 yılda?
 Bundan 15 - 20 yıl önce Türkiye maalesef bilinmiyordu. Mesela Gana’ya gittiÄŸimizde bir Tamale bölgesi var. Orada insanlar tanımıyorlardı, bizi bilmiyorlardı. Türkiye artık her geçen gün daha tanınan ve daha bilinen bir ülke haline geliyor. Bunu yaşıyoruz. Sadece Afrika ülkelerinde deÄŸil bugün Kanada’da milletvekilleri, senatörler de bize Türkiye’yi anlatıyor. Türkiye’nin büyük bir geliÅŸmiÅŸliÄŸini gösteriyor bu bize. Türkiye geliÅŸtikçe Türk insanı da artık gezmeye görmeye meraklı hale geliyor.

Ä°nsanımızın gezi trendlerinde deÄŸiÅŸim gözlemliyor musunuz?
 Akım deÄŸiÅŸiyor tabi bu çok bariz. Hâlâ Avrupa’ya gidiyoruz. Özellikle herkesin gittiÄŸi Paris’e, Roma’ya akım devam ediyor. DiÄŸer yandan bir süre sonra buralar artık sıradan hale gelmeye baÅŸlıyor. Ä°nsanımız artık sıra dışı ÅŸeyler aramaya baÅŸladı. Farklı yerlere gidelim, hiç kimsenin gitmediÄŸi yerler olsun diyorlar. Artık farklı arayışlar olduÄŸunu gittiÄŸimiz seyahatlerde görmeye baÅŸladık.

Bu süreçte Türkiye ve Ä°stanbul da dışarıdan daha cazip, daha yoÄŸun tercih edilir bir hale geldi mi?
 Zaten Türkiye dünyada çok yükselen bir deÄŸer. Türkiye tanındıkça insanlar bizlerle ticaret yapmaya baÅŸlıyorlar ve ekonomimiz geliÅŸmeye baÅŸlıyor. Tanıdıkça kültürel alışveriÅŸte bulunmak istiyorlar. Avrupalı Türkiye’yi duyuyordu ama Uzak DoÄŸu, Güney Amerika, Orta Amerika falan bizi hiç tanımıyordu. Åžimdi geliyorlar ve diyorlar ki: “Avrupa’nın göbeÄŸinde gerçekten geliÅŸmiÅŸ bir ülke varmış bir de biz tam göbeÄŸiz iÅŸte bu önemli bir nokta.”

Bu 10 yıllık seyahat deneyiminde sizi en çok etkileyen yerler neresiydi?
Dünya bir taraftan güzellikler yaÅŸarken bir taraftan da çok periÅŸan haller de yaşıyor. SavaÅŸ sonrası coÄŸrafyalar beni hakikaten etkilemiÅŸtir. Afganistan, Nijerya’daki Hurani kabilesi, Kamerun’da 1,30 santimetre boyunda pigmeler aklımda yer etmiÅŸ durumda. DiÄŸer taraftan Victoria Åželalesi. Yerel dildeki ismi gürleyen su manasına geliyor. Muazzam bir harika. Brezilya ve Amazonlar muhteÅŸem topraklar. Arjantin, Åžili’nin güneyi ve Grönland beni etkileyen yerler oldu.

YOLCULUK TEDBRÄ°LERÄ°
Afrika’ya yapılacak seyahatler öncesinde mutlaka gerekli aşıları olmak lazım. Basit ilaçlar, ateÅŸ düÅŸürücüler götürülebilir. Meyve tüketimi en saÄŸlıklı ve garantili beslenme yöntemlerinden. Ä°klime uygun giyinmek, pusula ya da GPS cihazı ve konserveler doÄŸada yararlı olan unsurlar.

SKYLÄ°FE - Eylül 2012

http://www.turkishairlines.com/tr-tr/skylife/2012/eylul/makaleler/zamanin-evliya-celebisi.aspx



2012-09-07 10:04:56



facebook furl linkibol digg del.icio.us yumiyum
oyyla bagcik technorati twitter ffeed

YAZDIR

ARKADAŞINA GÖNDER

YORUM EKLEYİN
 Lütfen yorum, eleştiri ve beklentilerinizi bize iletin.
Adınız :
Emailiniz :
Yorumunuz :
  
Yorum sayısı : 3 Bütün yorumlar...
emin neziroglu 2013-08-20 22:18:30 - 
selamin aleykum Allahin güzel kulu saim orhan ve ekibine hep merak etmisimdir boyle guzel bir programi nasil bir bakis acisiyla bakip hangi on goruyle görüp biz gezi programi severlerin karsisina bu denli anlasilir en onemlisi idraki kolay bir bicimde cikarilisina istekli isini severek yapan özverili bir lider ve itatkar bir ekibin ürünü ALLAHIM bundan sonraki vereceginiz güzellikler icin yar ve yardimciniz olsun selametle kalin

ferhat bat 2013-04-15 14:00:28 - 
tesekurler orhan saım abı bu guzel yerlerı ve kultur ve medenıyetlerı bıze gosterdıgın ıcın.

kadir görmez 2012-09-20 18:39:55 - 
saim abim seni her zaman izliyorum.senin gibi olamasamda sen gezerken sende kendimi buluyorum iiyi varsın.seninle konuşum dünya görüşünü almak isterdim.


TÜM YAZILARA ULAŞMAK İÇİN...
Dünyaya en çok muz satan ülke (YENİ BÖLÜM YouTube kanalımızda)
Saim Orhan "Aykırı Soruları" Yanıtladı
Mesut Yar'dan Ayna'ya Övgü Dolu Sözler
Gezi-Belgesel Dalında Onbinlerce Öğrencinin de Tercihi Ayna
2012-2013 Yılının En Beğenilen Sunucuları
Ä°rlanda'da EÄŸitim
Bosna'ya Gitmenin Tam Zamanı
Zamanın Evliya Çelebi'si
Vardar Nehri'nin İkiye Böldüğü Başkent: Üsküp
Biraz 'Bari' Gelirsen Harran'ı Göreceksin
 



BASINDA AYNA

FOTO GALERİ


Belarus



Cibuti



Kanada 2014



Botswana



Süleymaniye



Maputo

Diğer GALERİLER için tıklayın...


VİDEO GALERİ


Costa Rica-1



Hong Kong-2



Hong Kong-1



Makau



Belarus



Panama-3

Diğer VİDEOLAR için tıklayın...

SAİM ORHAN'DAN GEZİ YAZILARI

RÖPORTAJLAR

ANKET


Anket Sonuçları



 

 

 

Site Üretim By Yaap | Copyright (c) 2009